Idealne na jesienne dni, polecam serdecznie.
Zapiekanka z warzyw.
Składniki: tortownica 22 cm
Ciasto:
- 70 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej T 650
- 1 jajo
- szczypta soli
Farsz:
- 1 marchewka
- 1 nieduża cukinia
- 1 mały por
- 100 g szynki
- 1 szklanka śmietany 30 %
- 2 jaja
- pieprz czarny
- 120 g żółtego sera - u mnie Stilton
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżka masła klarowanego
- garść liści świeżego szpinaku
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę wsypałam do miski, dodałam posiekane masło, jajo i szczyptę soli i zagniotłam zwarte i elastyczne ciasto.
- Tortownice wysmarowałam masłem i wylepiałam ciastem; dno i boki na wysokość 2 cm.
- Ponakłuwałam ciasto widelcem.
Przygotowanie farszu:
- Szynkę pokroiłam w kostkę, marchewkę pokroiłam w drobną kostkę, cukinię wraz ze skórką pokroiłam także w kostkę.
- Pokroiłam w kosteczkę także pora.
- Warzywa smażyłam na rozgrzanym maśle aż stały się miękkie, jakieś 10 minut.
- Do usmażonych warzyw włożyłam szynkę, wymieszałam.
- Szpinak umyłam i osuszyłam, ułożyłam g na cieście.
- Na szpinaku ułożyłam wszystkie warzywa z szynką.
- Śmietanę wymieszałam ze startym serem, jajami, ziołami, pieprzem.
- Zalałam warzywa w tortownicy.
- Piekłam tarte w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 40 - 50 minut aż zarumieni się na wierzchu.
- Podałam gorącą.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Ciekoty woj. świętokrzyskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.