Ma mnóstwo witamin, błonnika i całą masę innych dobroci w sobie, warto ją zajadać nie tylko jesienią.
Natomiast właśnie jesienią jest najsmaczniejsza i najzdrowsza.
Dynię w połączeniu z kozim serem ułożyłam na kruchym cieście i powstała przepyszna tarta.
Polecam gorąco.
Jesienny obiad.
Składniki: forma 24 cm
Ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 100 g zimnego masła
- 1 jajo
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka śmietany 12%
Nadzienie:
- nieduża dynia Hokkaido
- 40 g koziego sera
- 3 jaja
- 200 ml śmietanki 30 %
- ulubione kiełki
- świeży tymianek
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie ciasta:
- Masło posiekałam razem z mąką, solą i jajem.
- Zagniotłam szybko ciasto, owinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 2 godziny.
Przygotowanie nadzienia:
- Dynię pokroiłam w plasterki i ułożyłam na blaszce.
- Wstawiłam do piekarnika i piekłam 20 minut w 180 C.
- Kilka plastrów odłożyłam na wierzch tary a resztę zmiksowałam na gładki mus.
- Do zmiksowanej dyni dodałam jaja i śmietanę i doprawiłam do smaku, wymieszałam.
Przygotowanie tarty:
- Ciastem wylepiłam spód i brzeg tortownicy,
- Nakłułam widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 30 minut.
- Wylałam na podpieczone ciasto mus z dyni a na wierzchu ułożyłam plastry odłożone upieczonej dyni.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym dalej do 180 C przez 10 - 15 minut.
- Po upieczeniu posypałam pokruszonym serem kozim, listkami tymianku i kiełkami.
Smacznego.
Przepis z ulotki Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Dom dr Cypriana Sadowskiego w Ciechocinku |
2 komentarze
Super tarta, pięknie ci wyrosła :]
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.