Wrzucamy składniki do miski, mieszamy i do foremki ale do rzeczy.
Chleb błyskawiczny.
Składniki: foremka 26 x 16 cm
- 500 g mąki orkiszowej T 630
- 25 g drożdży świeżych
- 500 ml wody ciepłej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka płaska soli
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżek otrębów pszennych
- 3 łyżek siemienia lnianego
- 3 łyżek sezamu
- 3 łyżek pestek słonecznika
Przygotowanie chleba:
- Do dużej miski wsypałam mąkę, dodałam sól i cukier oraz wszystkie ziarna.
- W wodzie rozpuściłam drożdże i ocet, wlałam do mąki, wymieszałam drewniana łyżką do połączenia składników.
- Przełożyłam masę do wysmarowanej masłem foremki i wysypanej mąką, wyrównałam wierzch.
- Wstawiłam foremkę do zimnego piekarnika, nastawiłam temperaturę 200 C z opcją grzania góra/dół i nastawiłam czas na 60 - 75 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Jesień w Rogowie woj. łódzkie |
6 komentarze
Interesujący chlebek. Ciepły musi smakować wyśmienicie ;)
OdpowiedzUsuńChrupiąca skórka i mięciutki miękisz, pychota.
UsuńCzy mogę zrobić ten Chleb z mąki pszennej pełnoziarnistej T2000 i nie dawać otrębów pszennych?
OdpowiedzUsuńMonika
Będzie inny w smaku ale jasne że możesz. Napisz jak wyszło.
UsuńPoniewaź nie kupiłam wczoraj chleba nie mogłam ryzykować, że nie będzie co dzisiaj jeść. Zrobiłam dwie wersje. Jedną foremkę z mąki pszennej pełnoziarnistej 2000 bez otrębów. Drugą z mąki tortowej 650 według Twojego przepisu. Oba są pyszne. Mąż woli biały, ja czarny, a córka uwielbia oba. Piekłam 80 minut. Wcześniej wydawały się niedopieczone. Chlebki są tak szybkie w przygotowaniu i pyszne, że będę je często piekła. Pozdrawiam
UsuńJak miło to słyszeć Mmmoonn, cieszę się bardzo.Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.