Przemek ma dziś urodziny więc ulubione dania dziś na stole jubilata.
Niby takie proste, niby takie łatwe ale za to jakie pyszne.
Mowa tu oczywiście o dyniowych podpłomykach.
Zachęcam do skorzystania z przepisu, polubicie je tak jak ja i Przemek.
Chlebek śniadaniowy z dynią.
Składniki: 3 - 4 porcje
- 400 g mąki chlebowej T 1050
- 2 czubate łyżki pure z dyni
- 4 pełne łyżki jogurtu naturalnego
- 4 duże jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 80 g sera żółtego z truflami
Przygotowanie podpłomyków:
- Do miski wsypałam mąkę, dodałam jaja, sól, proszek do pieczenia, pure z dyni i jogurt, zagniotłam zwarte i elastyczne ciasto.
- Podzieliłam je na 6 części, każdą rozwałkowałam na podłużny placek i piekłam na suchej patelni z jednej strony.
- Ser starłam na tarce.
- Jak przerzuciłam podpłomyki na drugą stronę, na każdym ułożyłam starty ser i podpiekałam jeszcze do momentu aż ser zaczął się topić.
- Zajadamy od razu.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Rzeka Grabia w Ldzaniu Talarze woj. łódzkie |
2 komentarze
Jak zwykle MEGA <3!
OdpowiedzUsuńA jakie pyszne, takie swojskie pieczywko.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.