Są delikatne a zarazem wyraziste, są przepyszne.
Masa jest dość rzadka i myślałam że się będą rozpadać ale nic bardziej mylnego, są znakomite.
Polecam każdemu: małemu i dużemu.
Jabłkowe placki ziemniaczane.
Składniki:
- 800 g obranych ziemniaków
- 1 nieduże jabłko
- 2 jaja
- sól morska
- 1/2 cebuli
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana do podania
- ew. bułka tarta
Przygotowanie placków:
- Obrałam ziemniaki i starłam je na tarce o małych otworach.
- Jabłko również starłam na tarce o małych otworach razem ze skórką.
- Starłam również cebulę, dodałam jaja i wszystko razem wymieszałam.
- Dodałam sól i jeśli masa jest naprawdę rzadka wystarczy dodać 1 - 2 łyżki bułki tartej.
- Zależy to od ziemniaków i jabłka.
- Na rozgrzany olej wkładałam porcje masy i smażyłam na złoty kolor z obu stron.
- Usmażone placki osączałam na ręczniku papierowym.
- Podałam z kwaśną śmietaną.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Wisła w Ciechocinku |
2 komentarze
Uwielbiam z cukrem ;)
OdpowiedzUsuńTe z jabłkami są z cukrem doskonałe.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.