Dziś proponuję zupę meksykańską która nie tylko odżywi ale i rozgrzeje organizm a do tego smakuje wybornie, polecam.
Meksykańska zupa.
Składniki:
- 1000 ml wody
- 5 średnich ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 4 średnie pomidory albo 1 puszka 400 ml
- 1/4 średniej bulwy selera
- 1 pietruszka - korzeń
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli - 400 g
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- świeżo mielony pieprz
- sól morska
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki chili w proszku lub pieprzu cayenne
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie zupy:
- Ziemniaki i marchewkę pokroiłam w kostkę, zalałam wodą i zagotowałam.
- Dodałam pokrojony korzeń selera i pietruszki a także ziele angielskie, liście laurowe, gotowałam 10 minut.
- Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na rozgrzanym oleju.
- Gdy cebula się zeszkliłam wlałam sos sojowy.
- Paprykę i pomidory pokroiłam w kostkę i dodałam do cebuli, smażyłam 10 minut.
- Zawartość patelni przełożyłam do garnka z zupą i gotowałam kolejne 10 minut.
- Po tym czasie do garnka wsypałam sól, świeżo mielony pieprz, chili, posiekaną natkę i osączoną czerwona fasolę, zagotowałam i koniec.
- Zupę na talerzu posypałam natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis kuchni Meksyku.
"Podróże małe i duże"
Sikora bogatka |
2 komentarze
Od czasu do czasu lubię jak jest pikantnie ;-)
OdpowiedzUsuńDobre dla zdrowa i żołądka, tylko trzeba go nauczyć jeść pikantne potrawy bo inaczej będzie się buntował.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.