W mojej dzisiejszej zapiekance same smakołyki: brukselka, makaronowe muszle i ajvar.
Danie robi się szybko ale trzeba poczekać aż się zapiecze czyli jakieś 40 minut.
Polecam gorąco.
Zapiekanka z brukselką.
Składniki:
- 200 g makaronu muszelki
- 200 g brukselki starkowanej
- 100 g brukselki w całości
- 300 g ajvaru
- oliwa czosnkowa do formy
- 3/4 szklanki sera żółtego startego - miałam goudę
- 1 kulka mozzarelli - 125 g
Przygotowanie zapiekanki:
- Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente, odcedziłam.
- Brukselkę obrałam ze zwiędłych liści, podzieliłam.
- 200 g poszatkowałam jak kapustę, można zetrzeć na tarce.
- Resztę kapustek blanszowałam 3 minuty we wrzącej wodzie,
- Starłam żółty ser na tarce.
- Dno foremki spryskałam oliwą czosnkową i nałożyłam 2 - 3 łyżki ajvaru, równo rozprowadziłam.
- Wszystkie składniki włożyłam do miski czyli całą brukselkę, muszle makaronowe, resztę ajvaru, starty ser, wymieszałam i ułożyłam w brytfance.
- Na wierzchu pokruszyłam mozzarellę.
- Zapiekałam danie w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut aż ser na wierzchu się zezłocił.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kwiaty lata |
2 komentarze
Ciekawe połączenie smaków ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.