Bardzo mi się spodobał i wypróbowałam go choć z lekkim opóźnieniem, szkoda bo to naprawdę przepyszne danie.
Debreczyn jest miastem na Węgrzech które kiedyś pełniło funkcję stolicy i stamtąd pochodzi to danie.
Zapraszam do skorzystania z pomysłu.
Leczo z Debreczyna.
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka pomarańczowa
- 2 cebule
- 400 g pomidorów
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka pasty paprykowej
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 70 g makaronu ryżowego
- 1 łyżka majeranku suszonego
- olej do smażenia
Przygotowanie dania:
- Kurczaka pokroiłam w kostkę, posoliłam i podsmażyłam na oleju.
- Cebulę pokroiłam w piórka i w dużym garnku podsmażyłam na oleju.
- Potem dodałam paprykę w proszku, smażyłam 30 sekund i wrzuciłam paprykę pokrojoną w paski.
- Pomidory wraz ze skórką starłam na tarce, wrzuciłam do garnka, dodałam pastę paprykową, wlałam 1/2 szklanki wody i gotowałam 30 minut.
- Teraz wsypałam makaron i wrzuciłam podsmażonego kurczaka, gotowałam 10 minut.
- Posypałam majerankiem, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis kuchni węgierskiej.
"Podróże małe i duże"
Belgrad - Serbia |
2 komentarze
Fajny przepis, na pewno wypróbuję bo produkty, które tu podajesz zwykle goszczą w mojej kuchni. Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na fotkę.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.