To takie przekąski na jeden kęs, jednak mogą idealnie nadać się jako samodzielne danie z ulubioną surówką i pysznym sosem.
Spróbujecie?
Mini kotleciki.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 80 g szynki Jamon Serrano lub innej dojrzewającej
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajo
- 2 - 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
Sos:
- 2 ugotowane na twardo żółtka
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie tapas:
- Mięso wymieszałam z posiekaną drobno szynką, dodałam gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz jajo i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wyrobiłam na jednolita masę.
- Uformowałam małe kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyłam je w bułce tartej i wstawiłam do lodówki na 20 minut.
- Ugotowane żółtka jaj zmiksowałam z musztardą, czosnkiem, olejem i sokiem z cytryny na gładki sos.
- Rozgrzałam olej na patelni i podsmażyłam kulki mięsne ze wszystkich stron na złoty kolor.
- Podałam krokiety z ryżem kolorowym, kiszoną kapustą i sosem.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej z ulotki Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Willa "Bawarka" w Piechowicach/Michałowicach |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.