Jedyny warunek aby deser był pyszny to jaja z pewnego źródła od kur z wolnego wybiegu i muszą być świeże.
Deser jest pyszny, idealny do kawy, herbaty czy czystka.
Pianka pomarańczowa.
Składniki:
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 świeże jaja
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 250 ml soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
- skórka starta z wyszorowanej pomarańczy
- 2 - 3 łyżki liofilizowanych poziomek
- 2 - 3 łyżki rodzynków
- 2 - 3 łyżki nerkowców
Przygotowanie deseru:
Jaja zanurzyłam na 3 sekundy we wrzątku!
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Białka ubiłam na sztywną pianę.
- Żółtka ubiłam z cukrem i 2 łyżkami soku pomarańczowego na gładki krem.
- Żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości soku pomarańczowego, podgrzałam a po dokładnym rozpuszczeniu dodałam resztę soku, wymieszałam.
- Sok wymieszałam z kremem z żółtek.
- Potem wmieszałam delikatnie pianę z białek, nerkowce, poziomki i rodzynki.
- Przelałam do szklaneczek i wstawiłam do lodówki a przed podaniem posypałam skórką z pomarańczy i rodzynkami.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zamek Książąt Saksonii w Dreźnie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.