Dodatki marynowanych borowików i pasty ajvar to moja propozycja, możecie użyć innych.
Zapraszam na przepyszny obiad.
Ziemniaczane krokiety.
Składniki:
- 600 g obranych ziemniaków
- 1 łyżeczka masła
- 2 surowe żółtka
- 2 łyżki startego drobno sera żółtego
- sól morska
- pieprz czarny
- jajo do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Do podania:
Przygotowanie dania:
- Ziemniaki po obraniu ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i przepuściłam przez praskę, wystudziłam.
- Do zimnych ziemniaków dodałam miękkie masło, żółtka, starty ser, sól i pieprz, wyrobiłam na gładką masę.
- Miskę z masą wstawiłam na 30 minut do lodówki.
- Wilgotnymi rękoma formowałam wałeczki ziemniaczane obtaczałam je w roztrzepanym jaju i bułce tartej i smażyłam ze wszystkich stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
- Podałam z marynowanymi borowikami i pastą Ajvar.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Głownie woj. łódzkie |
4 komentarze
Bardzo lubię ziemniaki w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńTo w tej postaci powinny Ci posmakować, polecam.
UsuńMega kotleciki, wyglądają bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie, są pyszne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.