Powodem produkcji był nadmiar jabłek 😂
Jeśli tak jak ja macie nadmiar kwaśnych jabłek zróbcie deser koniecznie, do kawy - koniecznie gorzkiej będzie znakomity.
Szarlotka indyjska.
Składniki:
- 500 g kwaśnych jabłek
- 400 g cukru
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 250 ml mleka
- sok z cytryny
Przygotowanie szarlotki:
- Jabłka umyłam i wraz ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach.
- Włożyłam jabłka do garnka z grubym dnem, dodałam mleko i 200 g cukru.
- Dusiłam na wolnym ogniu, ciągle mieszając aż masa zgęstniała.
- Dodałam teraz pozostały cukier, sok z cytryny oraz masło i ponownie dusiłam na dużym ogniu aż masa ponownie zgęstniała.
- Teraz masę wylałam do foremki wyłożonej folią aluminiową.
- Foremka 23 x 23 cm.
- Wyrównałam wierzch i wystudziłam a potem wstawiłam do lodówki.
- Można też zajadać ciepły deser.
- Posypałam cukrem pudrem i pokroiłam w kostkę.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Młyn w Poddębicach woj. łódzkie |
2 komentarze
To co najlepsze z szarlotki <3!
OdpowiedzUsuńJest na talerzu....polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.