Bazyliowy majonez to chwila, do tego kiełki i śniadanie, obiad gotowe.
Polecam do pracy czy szkoły, może na uczelnię, będą znakomitym posiłkiem.
Placki na mące z groszku.
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 8 pełnych łyżek mąki z zielonego groszku
- szczypta soli
- 2 jaja
Majonez:
- garść listków bazylii
- 2 małe ząbki czosnku
- szczypta soli
- 3 - 4 łyżki majonezu
- garść kiełków ulubionych
Przygotowanie placków:
- Ugotowaną kaszę włożyłam do misy blendera, dodałam mąkę z zielonego groszku, szczyptę soli i jaja, zmiksowałam na jednolite ciasto.
- Smażyłam placki na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
- Jeśli nie macie patelni nieprzywierającej spryskajcie ją lekko olejem.
Przygotowanie majonezu:
- Czosnek utarłam ze szczyptą soli w moździerzu, dodałam listki bazylii i ucierałam aż zrobiło się pesto.
- Dodałam majonez - ja wegański z aquafaby - i dokładnie wymieszałam.
- Podałam majonez do placków, razem z kiełkami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Ohrydzkie w Macedonii Północnej |
2 komentarze
Jak dla mnie - mistrzostwo świata <3! Twoje placuszki z majonezem wyglądają mega apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńAle z jakim majonezem ha ha, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.