To tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej.
Bazą wszystkich draczen są jaja, mąka i mleko.
Mogą mieć konsystencję zapiekanki i lekką, a nawet płynną omletu.
W tradycji przygotowywało się je w czasie święta Wszystkich Świętych, a nawet zabierano na cmentarz, gdzie spożywano.
Danie jest pyszne jako dodatek do mięs, warzyw, albo jako samodzielne z jogurtem, kiełkami czy kto co lubi.
Zapiekanka ziemniaczana.
Składniki:
- 8 dużych ziemniaków
- 2 szklanki mleka
- 4 jaja
- 3 łyżki stołowe masła
- sól morska
- ew. czarny pieprz
- kiełki do podania
Przygotowanie zapiekanki:
- Ziemniaki obrałam i ugotowałam do miękkości.
- Następnie ugniotłam je tłuczkiem na pure, do którego następnie dolałam mleko i dokładnie wymieszałam aby nie było grudek.
- Do przestudzonych ziemniaków dodałam jaja, sól, pieprz oraz miękkie masło i ponownie wymieszałam.
- Brytfannę wysmarowałam masłem, przełożyłam masę ziemniaczaną, wyrównałam wierzch - można porobić wgłębienia łyżką.
- Masę zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut.
- Podałam jako samodzielne danie z kiełkami.
Smacznego.
Przepis kuchni kresowej.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Chlewiskach woj. mazowieckie |
4 komentarze
Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, polecam Di.
UsuńJestem ciekawy jak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńKremowy, idealnie gładki mus, pycha.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.