Są tu i kalafior i brokuł, cebula, czosnek i imbir, ciecierzyca, same smakowitości które mają mnóstwo witamin, mikro i makro elementów, błonnika i białka.
Polecam na jesienny dzień.
Warzywa w sosie.
Składniki:
- 400 g batatów
- 1/2 niedużego kalafiora
- 1/2 brokuła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 i 1/2 łyżki mieszanki curry
- 3 łyżki oleju
- sól morska
- pieprz czarny
- 100 g liści świeżego szpinaku
- 1 - 2 łyżki soku z cytryny
- 1 - 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 500 ml wody
- kiełki lucerny
Przygotowanie curry:
- Warzywa umyłam i osuszyłam.
- Bataty po obraniu pokroiłam w kostkę, kalafiora i brokuła podzieliłam na różyczki.
- Cebulę i czosnek obrałam i posiekałam, imbir starłam na tarce.
- Ciecierzycę osączyłam na sicie.
- W dużym garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę, czosnek i bataty.
- Smażyłam jakieś 5 minut.
- Teraz wsypałam curry, wlałam wodę i gotowałam 5 minut.
- Potem dodałam kalafiora i brokuła, gotowałam 10 minut.
- Jeśli jest za gęste wystarczy dodać wody do ulubionej konsystencji.
- Dodałam teraz ciecierzycę, zagotowałam.
- 2 - 3 chochle przełożyłam do naczynia i zmiksowałam, wlałam z powrotem do garnka.
- Teraz włożyłam szpinak, wcześniej umyty i osuszony, dodałam sól, pieprz, imbir w proszku, sok z cytryny i zagotowałam.
- Na talerzu posypałam posiekanym szczypiorem i kiełkami lucerny.
Smacznego.
Pomysł z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy Park w Kiernozi woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.