U Jacka zawsze znajdziecie jakiś ciekawy pomysł na chleb, polecam.
Ten chleb jest szybki jak nazwa wskazuje a dla chleba na zakwasie 2 godziny to petarda.
Wspomagany jest rzecz jasna drożdżami piekarniczymi ale tylko po to aby szybko wyrósł.
Smak i zapach jak najbardziej kwasowy jak rasowy zakwasowiec.
Polecam.
Chleb 2 - godzinny na zakwasie.
Składniki: keksówka 26 x 12 cm
- 360 g mąki pszennej T 650
- 200 g zakwasu żytniego z lodówki
- 180 g wody
- 8 g soli
- 6,4 g świeżych drożdży
- 12 g oleju
Przygotowanie chleba:
- Do misy robota dodałam mąkę, zakwas, sól, wkruszyłam świeże drożdże i wlałam wodę.
- Mieszałam do połączenia składników, potem 7 minut wyrabiałam na I biegu robota i 3 minuty na obrotach maksymalnych.
- Teraz wlałam olej i jeszcze wyrabiałam 3 minuty na szybkim biegu.
- Teraz odstawiłam ciasto na 10 minut aby odpoczęło.
- Uformowałam potem wstępnie bochen, zostawiłam na kolejne 5 minut.
- Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
- Ciasto ponownie zagniotłam i uformowałam bochen, włożyłam go do foremki, posypałam mąką.
- Nacięłam bochen i zostawiłam do wyrastania w 26 C na 40 minut.
- Piekarnik nagrzałam do 230 C z opcją grzania góra/dół a do środka wstawiłam naczynie z wodą.
- Wstawiłam chleb do piekarnika i piekłam 10 minut, potem otworzyłam piekarnik aby wypuścić parę i piekłam kolejne 10 minut bez pary, potem wyjęłam z foremki - uwaga gorący! - i włożyłam go do piekarnika na 5 minut do góry nogami.
- Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis: Jacek
"Podróże małe i duże"
Ratusz w Kaliszu woj. wielkopolskie |
2 komentarze
Fajny przepis! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńPolecam do wypróbowania, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.