Bułki są pulchne, żółciutkie, idealne na kanapki.
Posypane pestkami dyni zyskują na smaku i wartości odżywczej, polecam.
Bułki śniadaniowe.
Składniki: 10 sztuk
- 375 g mąki pszennej chlebowej T 750
- 10 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych
- 125 ml mleka
- 180 ml pure z dyni - 3/4 szklanki
- 45 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- jajo do posmarowania
- pestki dyni do posypania
Przygotowanie bułek:
- Mąkę wymieszałam z drożdżami instant.
- Jeśli używacie świeżych drożdży trzeba zrobić zaczyn czyli drożdże wymieszać z letnim mlekiem i pozostawić na 15 minut, reszta bez zmian.
- Do mąki z drożdżami dodałam sól, pure z dyni, letnie mleko i wyrabiałam na jednolite ciasto.
- Na koniec wlałam przestudzone, rozpuszczone masło.
- Wyrabiałam do momentu aż ciasto stało się elastyczne i odchodziło od ścianek naczynia.
- Przełożyłam kule ciasta do miski, nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 60 - 90 minut.
- Ciasto w tym czasie podwoi swoja objętość.
- Po wyrośnięciu wyjęłam ciasto na blat, zagniotłam, podzieliłam na 10 części.
- Z każdej części uformowałam okrągła bułkę i układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryłam bułki ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 45 minut.
- Potem posmarowałam bułki roztrzepanym jajem i posypałam pestkami dyni, lekko je dociskając.
- Piekłam buły w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
- Upieczone studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis Moje Wypieki.
"Podróże małe i duże"
Warzucha |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.