Przepis dostałam od Ani z Jaśminowej Kuchni.
Jako II śniadanie do pracy czy szkoły też będzie super.
Ciasto drożdżowe.
Składniki: kesówka 28 x 14 cm
- 4 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 100 g stopionego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jaja
- 40 g drożdży świeżych
Pomada:
- 3 łyżki śmietany 12 %
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie ciasta:
- Drożdże wkruszyłam do mąki, dodałam cukier, mleko, jaja i wyrobiłam ciasto.
- Na koniec wlałam roztopione masło i wyrabiałam aż stało się elastyczne i nie kleiło się do rąk.
- Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.
- Potem przełożyłam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównałam wierzch.
- Składniki polewy wymieszałam i posmarowałam ciasto.
- Zostawiłam jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut.
- Trzeba sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone.
Smacznego.
Przepis od Ani.
"Podróże małe i duże"
Góry Galiczica w Macedonii Północnej |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.