Robiłam ajvar z innego przepisu i też jest pyszny.
Proponuję zrobić także i tą wersję rodem z Macedonii bo smak jest o niebo głębszy i choć tych papryk dojrzewających w słońcu ze specyficznym aromatem u nas w Polsce nie kupimy, nasze papryki i tak są znakomite aby wykonać tę pastę.
W Macedonii podawano nam ją na każdym kroku.
Roboty sporo bo obieranie papryk należy do czasochłonnych zajęć ale warto.
Pasta paprykowa z Macedonii Północnej.
Składniki:
- 1500 g czerwonej dojrzałej papryki
- 1 bakłażan
- 2 ostre papryczki
- sól do smaku ok. łyżeczki
- 100 - 150 ml oleju
- 40 ml octu jabłkowego
Przygotowanie pasty:
- Papryki ułożyłam na blaszce i wstawiłam do piekarnika w temperaturze 190 C z opcją grilla aby skórka się owędziła i zrobiła czarna.
- Wtedy papryki przełożyłam do naczynia z pokrywką i zostawiłam aż przestygła.
- Bakłażana upiekłam podobnie jak paprykę, przestudziłam i obrałam, przepuściłam przez maszynkę do mięsa.
- Przestudzoną paprykę obrałam ze skórki i pestek i także zmieliłam.
- Połączyłam w rondlu o grubym dnie paprykę i bakłażana, wlałam olej i gotowałam aż sos stał się gęsty ok. 60 minut.
- Przemieszanie łyżką zostawia ślad w rondlu.
- Wtedy dodałam sól i ocet do smaku i gotowe.
- Przełożyłam do słoików, pasteryzowałam i zajadaliśmy całą zimę.
- Oczywiście jedna porcja to niedużo, dlatego można sobie zwiększać ilość składników.
- Zapomniałam dodać że podczas pieczenia papryk i potem podczas gotowania pasty zapach wędzonej papryki rozchodzi się po całym domu.
Smacznego.
Przepis kuchni Macedonii.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Lubieniu Kujawskim woj. kujawsko - pomorskie |
4 komentarze
To będzie mój pierwszy, własnoręcznie przygotowany ajvar! :) Mam nadzieję, że podołam! :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki, na pewno będziesz zadowolona ze smaku.
UsuńMusi smakować pysznie ;)
OdpowiedzUsuńJest obłędny, polecam do wypróbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.