Polecam na obiad a jeśli ktoś lubi bogate śniadania to jak najbardziej się nada.
Polecam gorąco.
Ziemniaki z pomidorami.
Składniki:
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 1 cebula
- 1 duży pomidor
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka masła
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków natki pietruszki
- sól ziołowa
- pieprz do smaku
Przygotowanie dania:
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w ósemki, posypałam solą ziołową i pieprzem.
- Cebulę pokroiłam w piórka.
- Pomidory pokroiłam w ósemki i skroiłam nasiona, skórkę zostawiłam bo my ją lubimy, jeśli jest inaczej, wystarczy obrać.
- Na patelni rozgrzałam olej i masło i wrzuciłam ziemniaki, nakryłam pokrywką i gotowałam 8 minut.
- Potem dodałam cebulę i gotowałam kolejne 8 minut.
- Na koniec dodałam pomidory, podsmażyłam 3 minuty, oprószyłam solą ziołową, nakryłam pokrywką i gotowałam ok. 15 minut aż ziemniaki stały się złote a pomidory rozpadły się w sos.
- Na sam koniec posypałam danie posiekanym czosnkiem, smażyłam minutę, posypałam posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Starożytna Bitola - Macedonia Północna |
3 komentarze
Mniam! Wygląda bardzo apetycznie! Z chęcią przygotuję!
OdpowiedzUsuńCiesze się, niech smakują. Prosto i pysznie.
UsuńCiesze się że Ci się podoba.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.