Tym razem wrzuciłam je do risotta i to był jeden z lepszych pomysłów.
Ja tutaj użyłam małych podgrzybków, myślę że inne grzyby też byłyby idealne.
Popróbujcie i dajcie znać jak smakowało.
Grzyby leśne w risotto.
Składniki:
- 1 łyżka masła do grzybów
- 1 łyżka oleju
- 200 g małych świeżych podgrzybków
- 140 g ryżu arborio lub innego do risotta
- 600 - 700 ml bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka igiełek świeżego rozmarynu
- 110 g sera scamorza
- 1 łyżka masła do risotta
- oliwa do smażenia risotta
Przygotowanie risotta:
- Najpierw przygotowałam grzyby.
- Oczyściłam je, nie myjemy aby nie naciągnęły wodą, bo grzyby tak mają, że wciągają wodę jak gąbka.
- Po oczyszczeniu wrzuciłam je na patelnię na której rozgrzałam olej i masło.
- Smażyłam 5 minut pod przykryciem, potem kilka minut bez przykrycia aby sok z grzybów odparował.
- Teraz wzięłam się za risotto, czyli najpierw posiekałam czosnek i szalotkę.
- Przygotowałam bulion, czyli postawiłam płyn w garnku na ogniu aby był ciągle gorący.
- Posiekałam igiełki rozmarynu.
- Pokroiłam w kostkę ser.
- Aby przygotowanie risotta poszło gładko, wszystkie składniki muszą być przygotowane a bulion gorący.
- Przygotowanie wtedy zajmuje ok. 20 - 30 minut.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej czosnek i szalotkę.
- Potem wsypałam ryż i smażyłam aż stał się szklisty.
- Na patelnię wlałam teraz wino, uwaga pryska i gotowałam aż ryż wchłonął cały płyn.
- Teraz zaczęłam wlewać bulion po chochli, następną wlewając dopiero jak poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
- I tak do końca bulionu, jeśli ryż będzie jeszcze twardy, a może się tak zdarzyć to można dodać chochlę wody.
- Dodałam rozmaryn.
- Ryż ma być al'dente ale nie rozgotowany a risotto ma mieć płynną konsystencję.
- Zdjęłam patelnię z ognia i szybko wmieszałam w ryż łyżkę masła aby risotto było szkliste.
- Na koniec dodałam ser i grzyby i dokładnie wymieszałam.
- Risotto gotowe.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Bukowcu woj. dolnośląskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.