Dziś padło na buraczki, słodkie i pachnące.
Jak składniki wszystkie są przygotowane to zrobienie risotta zajmuje nie więcej jak 30 minut.
Polecam z buraczkami.
Buraczane risotto.
Składniki:
- 2 upieczone buraki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- ok. 600 ml bulionu drobiowego
- 100 ml soku z buraków
- 100 g ryżu arborio
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- 150 g sera feta
- sól morska
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie risotta:
- Buraki pokroiłam w paski.
- Posiekałam cebulę i czosnek.
- Podgrzałem bulion - ma być ciągle prawie wrzący.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam czosnek i cebulę.
- Teraz wsypałam ryż i chwilę smażyłam - jakąś minutę.
- Wlałam na patelnię wino i mieszałam, czekałam aż wino odparuje.
- Teraz wlałam sok z buraków i ponownie czekałam aż ryz wchłonie cały.
- Ogień jest ciągle na dużej mocy.
- Teraz wlewałam chochla po chochli bulion, ale następna wlewałam dopiero jak poprzednią wchłonął ryż.
- I tak do końca bulionu a trawa to jakieś 20 - 25 minut.
- Potem zdjęłam z ognia i dodałam masło, mieszałam aż się rozpuściło.
- Dodałam pieprz i ewentualnie sól, wymieszałam.
- Na koniec wrzuciłam pokrojone buraki, wymieszałam, nałożyłam na talerze i posypałam pokruszoną fetą.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Muzeum Jana Kasprowicza w Inowrocławiu woj. kujawsko - pomorskie |
4 komentarze
Bardzo ciekawy pomysł. Koniecznie muszę przygotować!
OdpowiedzUsuńKoniecznie.
UsuńInteresujące połączenie smaku. Z chęcią spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńRisotto smakuje bajecznie, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.