Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz.
Tyle Wikipedia.
Przepis na te cudne poduszeczki dziś Wam przedstawiam.
Czasami też kupowałam, jak większość z nas w sklepie ale od tej pory już chyba przestanę, te są o niebo smaczniejsze.
Nadziewam je potem moimi ulubionymi dodatkami i polewam ulubionym sosem i obiad gotowy.
Dziś przepis podstawowy.
Pita.
Składniki: 8 sztuk
- 400 g mąki pszennej T 650
- 250 ml wody
- 20 g świeżych drożdży
- 10 g cukru trzcinowego
- 6 g soli
- 45 ml oliwy
Przygotowanie chlebków:
- Drożdże, cukier, 1/2 szklanki wody i łyżkę mąki wymieszałam, robiąc zaczyn, który odstawiłam na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
- Do miski robota wsypałam resztę mąki, sól, wyrośnięty zaczyn i wlałam resztę wody, zarobiłam ciasto.
- Pod koniec wyrabiania wlałam oliwę, ciasto ma być miękkie i elastyczne.
- Uformowałam z ciasta kulę i włożyłam ją do miski, nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
- Ciasto musi podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam i podzieliłam na 8 części, z każdej uformowałam kulkę.
- Nakryłam kulki ściereczką i zostawiłam na 20 minut do wyrośnięcia.
- Potem każdą kulkę rozwałkowałam na placek średnicy 12 - 14 cm.
- Placki ułożyłam na dwóch blaszkach, na papierze do pieczenia po 4 sztuki na jednej i ponownie odstawiłam do wyrastania na kolejne 20 minut.
- Piekarnik nagrzałam do 250 C i piekłam pity ok. 8 minut aż się lekko zrumieniły i napuszyły.
- Potem tak samo druga blaszka.
- Upieczone chlebki studziłam na kratce.
- Potem róbcie z nimi co chcecie a najlepiej naciąć i włożyć swoje ulubione dodatki.
Smacznego.
Przepis z bloga Posolone Popieprzone.
"Podróże małe i duże"
Park przy Pałacu Trojanowskich w Aleksandrowie Kujawskim |
2 komentarze
Mniami pity ;)
OdpowiedzUsuńTakie proste w wykonaniu i pyszne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.