Pindzur bo tak będę go tutaj nazywać to bałkańska pasta, prawie identyczna jak Ајвар - ajvar, tylko z dodatkiem pomidorów.
Mnie osobiście obie pasty smakują bardzo, a jeśli bym miała wybierać to pindzur jednak na pierwszym miejscu.
Do produkcji pasty pindzur potrzebne są papryki, bakłażany i jak już wspomniałam pomidory.
Paprykę i bakłażana piecze się jak w Ajvarze a potem łączy z pomidorami.
Aromat w całym domu gwarantowany.
Zrobicie ze mną Pindzur?
Pasta z papryki, bakłażana i pomidorów.
Składniki:
- 10 dojrzałych papryk czerwonych
- 3 średnie bakłażany
- 10 dużych pomidorów
- 2 papryczki chili
- 50 g cukru trzcinowego
- 3 łyżki soli
- ok. 200 ml oleju
- 100 ml octu jabłkowego
- 2 duże cebule
- 10 dużych ząbków czosnku
- pęczek natki pietruszki
Przygotowanie pasty:
- Najpierw umyłam wszystkie warzywa.
- Papryki przekroiłam wzdłuż na połówki, wycięłam gniazda nasienne, bakłażany wraz ze skórą, też przekroiłam wzdłuż.
- W czosnku oddzieliłam tylko ząbki, bez obierania.
- Cebulę pokroiłam na ósemki.
- Na blaszce wyłożyłam papier do pieczenia i ułożyłam na nim papryki, skórką do góry, bakłażany skórką do dołu, wrzuciłam czosnek i cebulę i papryczki chili.
- Warzywa skropiłam oliwą, posoliłam i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 45 - 50 minut.
- Skórka papryki powinna stać się czarna.
- Wyjęłam blaszki z piekarnika i nakryłam je szczelnie folią aluminiową, pozostawiłam do wystygnięcia.
- Potem oddzieliłam upieczonego bakłażana od skórki.
- Z papryki usunęłam skórkę, wycisnęłam upieczone czosnki, dodałam upieczoną cebulę, papryczki chili .
- Wszystkie warzywa przełożyłam do dużego naczynia, dodałam sos z pieczenia, zmiksowałam ale nie na gładko.
- Pomidory obrałam ze skórki, przekroiłam na ćwiartki i wycięłam gniazda nasienne.
- Pomidory zmiksowałam ale też nie na gładko.
- Na patelni rozgrzałam połowę oleju i smażyłam pomidory, dodałam zmiksowane paprykę, bakłażany, posiekaną natkę, sól, resztę oleju, ocet, cukier.
- Gotowałam całość ok. 60 minut, aż pasta zgęstniała ale lekko grudkowata pozostała.
- Przełożyłam pastę do słoików i pasteryzowałam w piekarniku.
- Wstawiłam słoiki do zimnego i od momentu osiągnięcia temperatury 150 C piekłam je przez 20 minut.
- Pozostawiłam do wystudzenia.
Smacznego.
Przepis kuchni bałkańskiej.
"Podróże małe i duże"
Fiołki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.