No dobra, ja zawsze zjem o jednego za dużo, tak mam.
A może odchudzimy trochę placki i je upieczemy?
Są tak samo dobre a tłuszczu mniej, znacznie mniej.
Polecam zatem placki pieczone z ulubionym sosem, u mnie czosnkowy.
Placki ziemniaczane.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 nieduża marchewka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajo
- 1 łyżka śmietany 12 %
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej T 630
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sos czosnkowy:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sok z cytryny do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano suszonego
- sól morska
Przygotowanie placków:
- Obrałam ziemniaki, wyszorowałam marchew, obrałam cebulę.
- Wszystko starłam na tarce o grubych oczkach.
- Dodałam jaja, śmietanę, przyprawy, zioła, mąkę, przecisnęłam przez praskę czosnek, doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam.
- Papier do pieczenia ułożyłam na blaszce, spryskałam go delikatnie olejem.
- Nakładałam porcje masy, bez wydzielającego się soku, uformowałam okrągłe placki.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.
Przygotowanie sosu:
- Jogurt wymieszałam z majonezem, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i oregano i dokładnie wymieszałam.
- Doprawiłam do smaku sokiem z cytryny.
- Placki podałam z sosem.
Smacznego.
Przepis z ulotki Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Kaplica pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa we wsi Posoka woj. wielkopolskie |
2 komentarze
Akurat wczoraj miałam na to smaczka :))
OdpowiedzUsuńTo się wstrzeliłam, smacznego.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.