Danie jest pyszne, aromatyczne, kremowa dynia i chili z miodem to dodatki idealne, spróbujcie koniecznie.
Dynia z miodem i chili.
Składniki:
- 1000 g dyni Hokkaido po obraniu
- 4 małe cebule
- szczypta chili
- 4 łyżeczki miodu
- 100 ml octu winnego
- oliwa z oliwek
- sól morska
Przygotowanie dyni:
- Dynię pokroiłam na kawałki, zostawiając skórkę.
- Cebulki pokroiłam na ćwiartki.
- Brytfannę wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na nim dynię i cebulki.
- Oprószyłam solą i chili, skropiłam oliwą.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 40 minut.
- Przed końcem pieczenia dyni zrobiłam sos miodowo - octowy.
- Do małego garnuszka wlałam ocet, dodałam miód i gotowałam aż sos zgęstniał ok. 5 minut.
- Upieczone warzywa polałam sosem i podałam od razu.
- Można zajadać samą dynię albo jako dodatek do mięs.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Jesień |
2 komentarze
Uwielbiam dynię! Chętnie skosztuję Twojej wersji!
OdpowiedzUsuńCieszę się, na pewno Co posmakuje.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.