Ciasto jest rewelacyjne, kruchy spód, kremowe wnętrze i beza na wierzchu.
Idealne ciasto do kawy czy herbaty, polecam.
Ciasto ze Lwowa.
Składniki: tortownica 18 cm
Ciasto kruche:
- 3/4 szklanki mąki pszennej T 650
- 50 - 80 g masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżki śmietany kwaśnej 12 %
- skórka starta z pomarańczy
Masa żółtkowa:
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru - dałam ksylitol
- 3 łyżki mąki pszennej T 650
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 12 %
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Beza:
- 4 białka
- 6 łyżek cukru - dałam trzcinowy
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie ciasta kruchego:
- Wsypałam mąkę do miski, dodałam 50 g pokrojonego masła.
- Jeśli zagniatając uznacie że należy dodać jeszcze masła bo ciasto jest za twarde to zróbcie tak.
- Ja więcej nie dodawałam.
- Dodałam żółtko, śmietanę i skórkę otartą z wcześniej wyszorowanej pomarańczy.
- Zagniotłam szybko ciasto, zawinęłam je w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.
Masa żółtkowa:
- Żółtka ubiłam z ksylitolem i cukrem waniliowym na biały puch, dodałam śmietanę i mąkę, dalej ubijając.
Przygotowanie bezy:
- Białka ubiłam z cukrami na puszystą, sztywną masę.
Składanie ciasta:
- Dno i brzeg - tak 1 cm wyłożyłam ciastem, nakłułam widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C.
- Na podpieczony spód wylałam masę żółtkową, a na niej wyłożyłam pianę z białek.
- Piekłam jeszcze 15 - 20 minut w tej samej temperaturze + 5 minut z termoobiegiem aby beza się zrumieniła.
Smacznego.
Przepis kuchni lwowskiej.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Prespańskie w Macedonii Północnej |
4 komentarze
Mistrzostwo! Masa żółtkowa wygląda genialnie ;)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje....pyszności, polecam.
UsuńCiasto bardzo intrygujące, ale też jak obłędnie wygląda, zabieram przepis ze sobą! Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńPotem przyślij zdjęcie ciasta i napisz czy smakowało?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.