Szakszukę jadamy o każdej porze roku więc tylko nazwałam ją jesienną bo jest kolorowa jak jesień, jednak tak samo będzie smakowałam zimą czy wiosną.
Zajadacie szakszukę? ona jest taka pyszna.
Szakszuka.
Składniki:
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3 pieczone papryki
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 200 g mrożonego brokuła
- sól morska
- pieprz czarny
- 200 ml passaty pomidorowej
- 4 jaja
- roszponka do dekoracji
Przygotowanie szakszuki:
- Posiekałam czosnek i cebulkę.
- Pieczone papryki - miała ze słoika, pokroiłam w kostkę.
- Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam cebulę i czosnek, podsmażyłam.
- Potem dodałam mrożonego brokuła i gotowałam pod przykryciem 5 minut.
- Potem dodałam paprykę i groszek oraz wlałam passatę, gotowałam aż sos zgęstniał.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Jak sos był już dostatecznie gęsty, robiłam w warzywach dziurkę, odsuwając je na boki i wbijałam jajo.
- I tak 4 razy, potem gotowałam aż jaja się ścięły.
- Posypałam roszponką.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Prespańskie w Macedonii Północnej |
2 komentarze
Wygląda interesująco i bardzo smacznie ^^
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Przygotuj i napisz czy smakowało?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.