Wyglądają zjawiskowo, smakują rewelacyjne, nic tylko zrobić.
Napisze tak: zaczynamy prace na trzy patelnie.
Śniadanie Mistrzów.
Składniki:
- 200 g szpinaku świeżego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oleju
- 1 duży ząbek czosnku
- 5 dużych pieczarek
- 1 łyżka masła klarowanego
- kiełki brokuła
- serek śmietankowy
- 80 g gorgonzoli pikantnej
- 2 bułki razowe na grzanki
Przygotowanie dania:
- Szpinak umyłam, osuszyłam, posiekałam.
- Czosnek obrałam i posiekałam.
- Na patelni rozgrzałam olej i masło i podsmażyłam szpinak aby najpierw puścił sok a potem ten sok odparowałam.
- Dodałam czosnek i sól do smaku, wystudziłam.
- Pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam na maśle klarowanym, bez mieszania z obu stron.
- Na koniec pieczarki posoliłam.
- Bułki pokroiłam na plastry i podsmażyłam na suchej patelni z obu stron.
- Każdą grzankę posmarowałam serkiem, nałożyłam szpinak i pieczarki, plaster gorgonzoli, kiełki brokuła.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Chata w Skansenie Etnograficznym w Sieradzu woj. łódzkie |
4 komentarze
Syte grzanki ;)
OdpowiedzUsuńTakie powinno być śniadanie we wrześniu.
UsuńMniam! Uwielbiam gorgonzolę! Z chęcią przygotuje te grzanki!
OdpowiedzUsuńCieszę się i napisz czy smakowały?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.