Gołąbki tak zrobione różnią się od naszych tym że tutaj ryż wsypuje się sypki, niegotowany.
Smakują wyśmienicie jak zresztą gołąbki smakować powinny.
Polecam gorąco.
Serbskie gołąbki.
Składniki: 6 porcji
- 1 duża główka kapusty białej
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 250 g plastrów boczku wędzonego
- 50 g ryżu suchego
- 50 g cebuli
- 2 łyżki mąki pszennej - w oryginale 100 g
- 3 łyżki smalcu - w oryginale 150 g
- 1 jajo
- 500 ml passaty lub soku pomidorowego
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- szczypta cukru trzcinowego
Przygotowanie kapusty:
- Z kapusty wycięłam głąb i wrzuciłam ją do dużego garnka z wodą.
- Jak liście zaczęły mięknąć zdejmowałam je jeden po drugim.
- Z każdego liścia ścięłam główną żyłę.
Przygotowanie nadzienia:
- Cebulę posiekałam i podsmażyłam na łyżce smalcu, wystudziłam.
- Dodałam oba rodzaje mięsa, suchy ryż, sól, pieprz, jajo i dokładnie wymieszałam.
Przygotowanie gołąbków:
- Na każdy liść kapusty nakładałam porcję farszu i najpierw zawinęłam dół a potem boki kapusty a następnie zwinęłam je w rulon.
- Na dno garnka żeliwnego lub innego z grubym dnem ułożyłam liście kapusty, na nich układałam gołąbki.
- Przykryłam je paskami boczku,
- znowu warstwa gołąbków
- i znowu warstwa boczku.
- Na samej górze ułożyłam warstwę liści kapusty.
- Zalałam całość bulionem i wstawiłam garnek do piekarnika.
- Piekłam ok. 2 godzin w temperaturze 180 C.
- Można garnek też postawić na bardzo małym ogniu i gotować, też 2 godziny.
Przygotowanie sosu:
- Z 2 łyżek smalcu i 2 łyżek mąki zrobiłam zasmażkę, rozprowadziłam ją passatą pomidorową.
- Doprawiłam solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku.
- Podałam gołąbki z sosem.
Smacznego.
Przepis kuchni serbskiej.
"Podróże małe i duże"
Herbaciane róże |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.