Uwielbiam przepisy tego Gościa i dlatego często po nie sięgam.
Dynia tak pieczona jak podaje Yotam jest pyszna, aromatyczna, kremowa, idealna.
Można zabrać w pojemniku do pracy, szkoły i zajadać bez przeszkód, polecam.
Pieczona dynia z przyprawami.
Składniki:
- 20 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża czerwona cebula
- ok. 1000 g dyni - u mnie muscat
- 30 g pestek dyni
- 1 i 1/4 łyżeczki czarnuszki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 4 strączki kardamonu
- 1 laska cynamonu
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanej kolendry
Do podania:
- ryż paraboliczny
Przygotowanie dania:
- Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę 3 x 3 cm.
- Kardamon rozgniotłam, cebulę pokroiłam w krążki, papryczkę chili przekroiłam wzdłuż.
- Na patelni rozgrzałam masło i oliwę, wrzuciłam cebulę i smażyłam 8 minut.
- Dodałam pokrojoną dynię i smażyłam ok. 10 minut.
- Zdjęłam patelnię z ognia, przełożyłam wszystko do brytfanny, tak aby dynia leżała jedną warstwą.
- Dodałam kardamon, czarnuszkę, kmin, kolendrę, kurkumę, cynamon, chili, pestki dyni, wymieszałam.
- Oprószyłam cukrem i solą, polałam bulionem.
- Wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 200 C z termoobiegiem lub 220 z opcją grzania góra/dół i piekłam ok. 30 minut.
- Odstawiłam brytfannę na 10 minut aby dynia wchłonęła cały sos.
- Ryż ugotowałam al'dente.
- Podałam dynię z ryżem, polaną jogurtem i posypaną kolendrą.
Smacznego.
Przepis Yotam Ottolenghi.
"Podróże małe i duże"
Perkozy dwuczube - Jezioro Ukiel |
4 komentarze
Mniam dynia i kardamon spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, napisz jak smakowała?
UsuńTwoja dynia musi rozpływać się w ustach :D
OdpowiedzUsuńJest pzepyszna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.