Dynia pieczona mnie osobiście smakuje jak mięso, więc polecam niedowiarkom smaku dyniowego do spróbowania.
Sos z kolendry jest pyszny i aromatyczny a jogurt z pikantnym sosem sriracha jest po prostu rewelacyjny, koniecznie wypróbujcie.
Dynia z sosami.
Składniki:
- dynia piżmowa ok. 1200 g
- 1 łyżeczka cynamonu
- 90 ml oliwy
- pęczek kolendry + do przybrania
- 1 ząbek czosnku
- 20 g pestek dyni
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 i 1/2 łyżeczki sosu sriracha
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie dania:
- Dynię przekroiłam wzdłuż, wydrążyłam pestki i pokroiłam ze skórką na kawałki szer. 2 cm i długości ok. 7 cm.
- Włożyłam dynię do dużej miski, wlałam 2 łyżki oliwy, wsypałam cynamon, 3/4 łyżeczki soli i dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu.
- Wymieszałam dłońmi tak aby każdy kawałek dyni był pokryty mieszanką.
- Na dużej blaszce ułożyłam kawałki dyni skórą do dołu i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem lub 230 bez przez 35 - 40 minut aż dynia pięknie się zrumieniła.
- Pozostawiłam aby ostygła.
- W misie malaksera umieściłam kolendrę, czosnek, 4 łyżki oliwy i szczyptę soli.
- Zmiksowałam na pastę.
- Pestki dyni podprażyłam na suchej patelni aż zaczęła pękać skórka, wystudziłam.
- Jogurt połączyłam ze srirachą.
- Kawałki dyni ułożyłam na talerzu, polałam pikantnym sosem jogurtowym, pastą z kolendry, posypałam pestkami dyni i świeżą kolendrą.
- Pyszności świata, polecam.
Smacznego.
Przepis Yotam Ottolenghi
"Podróże małe i duże"
Naparstnica |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.