niedziela, 6 września 2020

Dynia, jogurt z chili i sos z kolendry - danie idealne

Przepis na to danie idealne pochodzi z książki Yotama Ottolenghii "Cała obfitość".
Dynia pieczona mnie osobiście smakuje jak mięso, więc polecam niedowiarkom smaku dyniowego do spróbowania.
Sos z kolendry jest pyszny i aromatyczny a jogurt z pikantnym sosem sriracha jest po prostu rewelacyjny, koniecznie wypróbujcie.
Dynia z sosami.


Składniki:

  • dynia piżmowa ok. 1200 g
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 90 ml oliwy
  • pęczek kolendry + do przybrania
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g pestek dyni
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 i 1/2 łyżeczki sosu sriracha
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie dania:

  • Dynię przekroiłam wzdłuż, wydrążyłam pestki i pokroiłam ze skórką na kawałki szer. 2 cm i długości ok. 7 cm.
  • Włożyłam dynię do dużej miski, wlałam 2 łyżki oliwy, wsypałam cynamon, 3/4 łyżeczki soli i dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu.
  • Wymieszałam dłońmi tak aby każdy kawałek dyni był pokryty mieszanką.
  • Na dużej blaszce ułożyłam kawałki dyni skórą do dołu i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem lub 230 bez przez 35 - 40 minut aż dynia pięknie się zrumieniła.
  • Pozostawiłam aby ostygła.
  • W misie malaksera umieściłam kolendrę, czosnek, 4 łyżki oliwy i szczyptę soli.
  • Zmiksowałam na pastę.
  • Pestki dyni podprażyłam na suchej patelni aż zaczęła pękać skórka, wystudziłam.
  • Jogurt połączyłam ze srirachą.
  • Kawałki dyni ułożyłam na talerzu, polałam pikantnym sosem jogurtowym, pastą z kolendry, posypałam pestkami dyni i świeżą kolendrą.
  • Pyszności świata, polecam.

Smacznego.
Przepis Yotam Ottolenghi
"Podróże małe i duże"
Naparstnica

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger