Bezy są super ale ciągle jeść bezy czy Pavlovą nie wypada 😏 zróbmy czasami coś innego.
Zapraszam na mega ciasto, które zadowoli smakoszy deserów.
Ciasto orzechowe.
Składniki:
Ciasto orzechowe:
- 10 białek
- 100 g cukru trzcinowego
- 150 g mąki z orzechów arachidowych
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g ciasteczek pełnoziarnistych - ja dałam Belvita z żurawiną
- szczypta soli
Krem limonkowy:
- 250 ml śmietanki 30 %
- 250 g sera mascarpone
- 2 - 3 łyżki miodu
- sok z 1 limonki
- skórka otarta z 1 limonki
- kakao gorzkie do posypania
Przygotowanie ciasta:
- Białka ubiłam na sztywną pianę, potem dodawałam cukier partiami aż piana stała się lśniąca.
- Orzechy włoskie posiekałam a ciasteczka pokruszyłam wałkiem do ciasta.
- Do ubitych białek dodałam mąkę orzechową, posiekane orzechy, wiórki kokosowe, sól i pokruszone herbatniki.
- Delikatnie szpatułką wymieszałam do połączenia składników.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam ciasto, wyrównałam wierzch.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut lub do suchego patyczka.
- Wyjęłam i wystudziłam.
- Przekroiłam jak tort na dwa blaty.
Przygotowanie kremu:
- Zmiksowałam ser mascarpone na puszystą masą.
- Do miski wlałam śmietankę i ubiłam na krem z miodem.
- Połączyłam delikatnie obie masy.
- Na koniec dodałam sok i skórkę otartą z wyszorowanej limonki, wymieszałam.
Przygotowanie ciasta:
- Na pierwszy blat ciasta wyłożyłam połowę masy śmietankowej, nakryłam drugim blatem i posmarowałam resztą kremu limonkowego.
- Wierzch posypałam kakaem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zamek biskupów warmińskich w Reszlu woj. warmińsko-mazurskie |
4 komentarze
Mniam! Uwielbiam wypieki z orzechami! Drukuje przepis i lecę na zakupy!
OdpowiedzUsuńCieszę się że się podoba, napisz czy smakowało?
UsuńWygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest przepyszne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.