Len dodatkowo dobrze działa na nasz układ pokarmowy, dlatego warto go zajadać, chociażby w takiej formie.
Ponadto ja osobiście wolę chleby żytnie od pszennych, dlatego ten podbił moje kubki smakowe.
A zapomniałam dodać że aby wyrósł włożycie go do lodówki i nie musicie się o nic martwić, on sam wyrośnie.
Chleb żytni na zakwasie.
Składniki: foremka 26 x 14 cm
- 130 g zakwasu żytniego dokarmionego dzień wcześniej
- 350 g wody
- 400 g mąki żytniej T 720
- 12 g soli
- 50 g siemienia lnianego + do posypania
Przygotowanie chleba:
- Do miski włożyłam zakwas, sól i wlałam wodę, wymieszałam.
- Teraz dodałam mąkę i len i dokładnie wymieszałam, bez zbędnych ceregieli.
- Foremkę wysmarowałam masłem i posypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto chlebowe.
- Wyrównałam wierzch i posypałam lnem.
- Foremkę wstawiłam do torby foliowej i włożyłam do lodówki.
- Był wieczór a ja z pracy wróciłam następnego dnia o 15, myślę że rano już byłby gotowy, a jeśli nie to wystarczy wyjąć go do ciepła i podrośnie do wysokości foremki.
- Wyjęłam foremkę z lodówki.
- Nagrzałam piekarnik do 250 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chleb 15 minut, po czym obniżyłam temperaturę do 200 C i piekłam kolejne 30 - 40 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Bozkove Dolomitowe Jaskinie - Czechy |
7 komentarze
Takie chlebki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo prawda nie ma sobie równych.
UsuńPyszny domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy.
UsuńWitam, mam pytanie, czy do tego chleba należy dodać zakwas z lodówki czy dokarmiony? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDokarmiony, już dopisuję żeby było ok. Pozdrawiam Dorciu
UsuńWitam, mam pytanie czy zakwas do tego chleba należy dokarmić czy może być z lodówki? Pozdrawiam, Dorota
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.