Wystarczy wtedy masło albo miód i śniadanie gotowe, porcje warzyw zjadam wówczas na drugie śniadanie.
Chleb prosty w przygotowaniu, żurawina jako dodatek wyśmienicie smakuje ze słodkimi dodatkami jak i wytrawnymi, polecam.
Domowy chlebek.
Składniki: keksówka 26 x 12 cm
- 500 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 500 g wody
- 180 g zakwasu żytniego - może być z lodówki
- 8 g soli
- 1 i 1/2 g drożdży - 1/4 łyżeczki
- 30 g otrębów pszennych
- 100 g żurawiny suszonej
- Do miski wlałam wodę, włożyłam drożdże, zakwas i sól i wymieszałam.
- Dodałam mąkę i żurawinę oraz otręby i dokładnie wymieszałam - nie trzeba wyrabiać.
- Formę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do niej ciasto chlebowe, wyrównałam wierzch.
- Nakryłam formę folią spożywczą i odstawiłam na blacie do wyrośnięcia.
- Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości foremki i trwa to 2 - 3 godziny.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kościół Garnizonowy w Inowrocławiu woj. kujawsko - pomorskie |
2 komentarze
Z żurawiną mój ulubiony !
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.