Od Was zależy co do środka oprócz burgerów włożycie.
Polecam burgery do zrobienia.
Drobiowe burgery z limonką.
Składniki: 4 burgery
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1/2 małej czerstwej bułki kajzerki
- mleko do moczenia bułki
- sól morska
- pieprz czarny
- 5 łyżek lodowatej wody
- 1 mała szalotka
- skórka starta z małej limonki
Dodatkowo do podania:
- bułki hamburgerowe
- ulubiony sos - u mnie Arabita
- pomidor
- ogórek kiszony
- sałata rzymska
- cebula czerwona
- krążki czerwonej papryki
- majonez
Przygotowanie burgerów:
- Namoczyłam bułkę w mleku, filet z kurczaka umyłam, osuszyłam, zmieliłam.
- Dodałam do mięsa startą na tarce szalotkę, odciśnięta bułkę, skórkę otartą z wyszorowanej limonki oraz sól i pieprz, wyrobiłam na jednolitą masę.
- Teraz dodałam lodowatą wodę i wyrobiłam ponownie aby mięso zaczęło kleić się do ręki.
- Wstawiłam mięso do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyjęłam, podzieliłam mięso na 4 części i z każdej zrobiłam płaskiego burgera wielkości bułki.
- Skropiłam mięso oliwa i grillowałam z obu stron aż się mięso zrumieniło.
Przygotowanie hamburgera:
- Bułę przekroiłam na połowę, posmarowałam sosem, ułożyłam sałatę, plastry ogórka i pomidora, burgera, krążki cebuli i papryki, polałam majonezem, nakryłam druga częścią bułki, docisnęłam, spięłam szpatułką i smacznego!!!
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kaczeńce |
2 komentarze
wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do wykonania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.