Wkładamy takie buraczki do pojemnika a potem zajadamy ze smakiem.
Są pełne witamin i poprawiają naszą krew aby na zimę była znakomita.
Faszerowane buraczki.
Składniki:
- 4 spore buraki
- 150 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 50 g sera feta
- 100 g kaszy gryczanej białej
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie buraków:
- Wyszorowałam szczotką buraki, ponakłuwałam nożem, ułożyłam je w naczyniu do zapiekania.
- Piekłam buraki w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 90 minut.
- Buraki nie mogą być miękkie tylko al'dente.
- Przestudziłam buraczki i wydrążyłam miąższ, tak aby nie przebić boków.
- Wnętrze buraków posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- Cebulę posiekałam i zeszkliłam na oliwie.
- Kaszę ugotowałam na sypko.
- Mięso przełożyłam do miski, dodałam cebulę, 5 łyżek zimnej wody, posiekaną natkę pietruszki.
- Potem dodałam ostudzoną kaszę, połowę pokruszonej fety i dokładnie wymieszałam.
- Farszem nadziałam buraki.
- Jeśli zostanie farszu wystarczy dodać posiekane buraczki z tego co wycięliśmy z wnętrza i zrobić kotlety.
- Buraki ponownie włożyłam do naczynia do zapiekania spryskanego oliwą, wlałam bulion i piekłam w 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
- Posypałam resztą pokruszonej fety.
Smacznego.
Pomysł: ulotka Biedronki
"Podróże małe i duże"
Dwór Małachowskich w Bąkowej Górze woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.