Cukinia tutaj jest jędrna i smakuje obłędnie.
Koniecznie trzeba spróbować.
Takie danie jest idealne na jesienne dni gdy trochę chłodniej za oknem.
Cukiniowy bigos.
Składniki:
- 1 średnia cukinia żółta
- 1 średnia cukinia zielona
- 150 g cienkiej kiełbasy
- 1 puszka pomidorów krojonych - 400 g
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g świeżego szpinaku
- 1/2 pęczka szczawiu krwistego
- 100 g sera pleśniowego
- 1 marchew
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie dania:
- Kiełbasę, cebulę, czosnek pokroiłam drobno w kostkę.
- Marchew obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Szpinaki i szczaw umyłam i osuszyłam.
- Cukinię pokroiłam w krążki.
- W dużym garnku podsmażyłam na oleju cebulę, kiełbasę, czosnek.
- Potem dodałam marchew i przyprawy a także pomidory z puszki oraz cukinię.
- Gotowałam pod przykryciem 15 minut.
- Doprawiłam do smaku solą, wrzuciłam listki szpinaku i szczawiu, zagotowałam aby lekko zwiędły.
- Ser pleśniowy pokroiłam w kostkę i posypałam nim danie już na talerzach.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Zatoka Kości - muzeum na wodzie w Macedonii Północnej |
2 komentarze
Bardzo ciekawy przepis i fotki https://mojewyroby.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńProszę nie wklejać linków w komentarzach.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.