Placki do tacos są mniejsze od tortilli ale jeśli nie dostaniecie wystarczy je przyciąć, łatwiej będzie można jeść.
W Meksyku podaje się taco jako przystawki.
Zabieramy się za pyszne danie.
Tacos z pikantnym sosem.
Składniki: 4 porcje
Salsa:
- 5 pomidorów pelati lub 800 g pomidorków koktajlowych
- 4 - 5 śliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm papryczki chili
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 biała cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki chili
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki soku sojowego
- oliwa
Dodatkowo:
- 6 - 12 tortilli kukurydzianych
- świeża kolendra
- limonka
- jogurt naturalny
- kiełki brokuła
- żółty pomidor
- koktajlowe pomidory
- śliwki
Przygotowanie salsy:
- Pomidory, śliwki pokroiłam na mniejsze kawałki, włożyłam do misy blendera.
- Dodałam posiekane chili, sok z limonki, oliwę, kolendrę.
- Zmiksowałam na sos, jeśli lubicie kawałki to je zostawcie, nie miksujcie na papkę.
Przygotowanie wołowiny:
- Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oliwie, posoliłam, dodałam kumin, posiekany czosnek, chili i oregano, smażyłam 5 minut.
- Teraz dodałam mieloną wołowinę i mieszając podsmażałam aż miała konsystencję grudek.
- Zdjęłam z ognia, wlałam sos sojowy, wymieszałam.
Przygotowanie tacos:
- Tortille podgrzałam w piekarniku.
- Pomidora żółtego pokroiłam w kostkę, śliwki w paski, pomidory koktajlowe na połówki.
- Do jednego placka włożyłam 3 łyżki sosu, 3 łyżki wołowiny, pomidory żółte, koktajlowe, paski śliwek, kiełki brokuła, polałam jogurtem, pokropiłam sokiem z limonki, posypałam kolendrą.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Hotel Neapol w Ciechocinku |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.