Ta przekąska jest pyszna, aromatyczna, znika szybko, jest pożywna i ma same achy i ochy.
Polecam serdecznie.
Tacos z salsą.
Składniki:
Tacos:
- 150 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka kurkumy
Salsa:
- 2 pomidory
- 2 małe szalotki
- 2 ogórki małosolne
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki bazylii
- 1 łyżka oliwy
- sól niebieska perska
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie tacos:
- Mąkę wymieszałam z solą, proszkiem do pieczenia a potem wlałam jogurt i oliwę, zagniotłam elastyczne ciasto.
- Ciasto podzieliłam na małe kawałki, każdy rozwałkowałam na koło ok. 10 cm średnicy i piekłam na suchej patelni na złoty kolor z obu stron.
- Świeżo upieczony placek zwijałam na wałku i pozostawiłam tam do wystudzenia.
Przygotowanie salsy:
- Wszystkie warzywa umyłam i osuszyłam.
- Pomidory, szalotkę, ogórki małosolne pokroiłam w drobniutką kosteczkę.
- Szalotkę i czosnek obrałam i również pokroiłam w drobną kosteczkę.
- Posiekałam także bazylię.
- Wymieszałam wszystkie warzywa w misce, dodałam bazylię, oliwę, sól perską i pierz, wymieszałam.
- Nakładałam porcje salsy do tacos i zajadaliśmy ze smakiem.
Smacznego.
Przepis kuchni meksykańskiej autorski.
"Podróże male i duże"
Kwiaty lata |
4 komentarze
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńTak też smakują.
OdpowiedzUsuńDzięki.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.