Warto jeść kaszę jaglaną i szpinak bo to samo zdrowie i pomagają w utracie wagi.
Kotlety są pyszne, aromatyczne, kremowe, znakomite.
Kotlety ze szpinakiem.
Składniki:
- 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka curry
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajo
- 1 kulka mozzarelli - 220 g
- 160 g szpinaku
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- mąka ziemniaczana do obtaczania
- kiełki do podania
- kapusta kiszona do podania
Przygotowanie kotletów:
- Cebulę posiekałam, tak samo czosnek.
- Szpinak umyłam osuszyłam, posiekałam.
- Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam cebulę i czosnek, potem dodałam posiekany szpinak i smażyłam aż zwiędnął i cała woda odparowała, wystudziłam.
- Do miski włożyłam zimną, ugotowaną kaszę, dodałam wystudzony szpinak, sól, pieprz, curry, gałkę, jajo i pokruszona mozzarellę.
- Wyrobiłam całość na jednolitą masę.
- Wsypałam mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszałam.
- Formowałam potem kotlety, które obtaczałam w mące i smażyłam na oliwie.
- Podałam z kiełkami i kapusta kiszoną.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Bukowcu woj. dolnośląskie |
1 komentarze
Dziękuję i polecam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.