Uwielbiam łączyć smaki i tekstury w wybitnych potem sernikach.
Kawałek takiego specjału z kawą czy herbatą mrożoną, toż to delicje.
Sernik na zimno z czekoladą.
Składniki: tortownica 22 cm
- 180 g herbatników Petit Beurre Blacky
- 300 g serka homogenizowanego naturalnego
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietany kwaśnej 30 % creme fresh
- 80 g ksylitolu
- 200 ml mleka
- 2 łyżki żelatyny
- 3 łyżki likieru Amaretto
- 100 g gorzkiej czekolady + 50 g do posypania wierzchu
- 200 - 250 g borówki amerykańskiej
Przygotowanie sernika:
- Żelatynę namoczyłam w mleku a jak napęczniała podgrzewając rozpuściłam ją.
- Ciasteczka zmieliłam w malakserze, dodałam miękkie masło i dokładnie wymieszałam.
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wysypałam proszek herbatnikowy, ugniotłam i wstawiłam tortownicę do lodówki.
- 100 g czekolady posiekałam.
- Do misy robota włożyłam śmietanę, mascarpone i wsypałam ksylitol, ubijałam aż masa stała się puszysta.
- Teraz dodałam serek homogenizowany oraz likier Amaretto, wymieszałam.
- Na koniec dodałam rozpuszczoną żelatynę, zmiksowałam i wsypałam 3/4 borówek i 100 g posiekanej czekolady, wymieszałam.
- Masę przelałam do tortownicy, wyrównałam wierzch i powtykałam w masę resztę borówek, starłam na tarce 50 g czekolady.
- Wstawiłam do lodówki na 3 - 4 godziny, najlepiej na noc.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Świątynia Wang w Karpaczu woj. dolnośląskie |
5 komentarze
WOW!!! Wygląda naprawdę obłędnie, niczym z najlepszej cukierni!
OdpowiedzUsuńJakże mi miło, pozdrawiam.
UsuńZ chęcią zjadłbym taki serniczek :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się.
UsuńI smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.