Galaretkę z sharona można zamienić na mango, albo śliwki i choć będzie to ciut inny sernik, zapewniam że będzie pyszny.
Sharon to inaczej persymona lub kaki.
Sernik na zimno.
Składniki: tortownica 22 cm
Masa serowa:
- 700 g twarogu delikatnego President
- 250 ml śmietanki 30 %
- 2 i 1/2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wody do żelatyny
- 1/2 łyżeczki proszku waniliowego
- 5 pełnych łyżek ksylitolu
- 6 fig
Galaretka:
- 3 - 4 duże owoce kaki
- 3 pełne łyżki żelatyny
Przygotowanie galaretki:
- Owoce kaki zmiksowałam na gładką papkę razem ze skórką.
- Przełożyłam pulpę do garnka, podgrzałam niemal do wrzenia, wyłączyłam ogień.
- Wsypałam żelatynę, wymieszałam, odstawiłam na 5 minut i ponownie dokładnie wymieszałam aby żelatyna się rozpuściła.
Przygotowanie masy serowej:
- Śmietankę ubiłam z ksylitolem na puszysty krem, dodałam twaróg, proszek waniliowy, wymieszałam.
- Żelatynę namoczyłam w wodzie a jak napęczniała rozpuściłam ją podgrzewając, przestudziłam.
- Wlałam żelatynę do masy serowej.
- Figi pokroiłam na ćwiartki.
- Masę serową wlałam do tortownicy, powciskałam ćwiartki fig i wstawiłam do lodówki.
- Jak masa zastygła wylałam na nią galaretkę z kaki i ponownie wstawiłam do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
- Potem pokropiłam jeszcze pulpą z mango.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Koło widokowe w łódzkiej Manufakturze |
2 komentarze
Hm nazwę Sharon pierwszy raz słyszę ;) Serniczek wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńTo popularna nazwa. Dzięki Kingo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.