Tempeh to wyrób z soi a lantong to rodzaj prasowanego ryżu.
Mój przepis to kombinacja moich składników jako dodatku i podstawa według Jamiego Olivera.
Zachęcam gorąco do takich eksperymentów bo tutaj można dodać swoje ulubione warzywa i zajadać potem ulubioną sałatkę.
Indonezyjska sałatka.
Składniki: 4 porcje
Moje warzywa:
- 5 ziemniaków
- 4 jaja na twardo
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 4 liście kapusty czerwonej
- 2 żółte pomidory
- 10 koktajlowych czerwonych pomidorków
- 1/2 ogórka zielonego
- 4 duże rzodkiewki
- garść kiełków lucerny
- 1/2 pęczka kolendry
- 2 marchewki
- prażynki z krewetek
- 180 g tofu naturalnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sól morska
Sos:
- 1 ząbek czosnku
- 50 g cukru palmowego
- 120 g masła fistaszkowego z kawałkami orzeszków
- 1 - 2 świeże czerwone chilli
- sok z 2 limonek
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka pasty z tamaryndowca
Przygotowanie sosu:
- Cukier palmowy starłam na tarce, obrałam czosnek, posiekałam chili bez pestek, wycisnęłam sok z limonek.
- Do misy malaksera włożyłam czosnek, chili, cukier palmowy, sos rybny, sos sojowy i pastę z tamaryndowca, zmiksowałam na gładki sos.
- Jeśli jest za gęsty wystarczy dodać trochę wody.
- Na koniec łyżką wmieszałam masło orzechowe.
- Sos musi być wyraźnie kwaskowy.
Przygotowanie warzyw:
- Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam w łupinkach, odcedziłam, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w cząstki.
- Kapusty pokroiłam w paseczki.
- Ogórka umyłam i pokroiłam w paseczki.
- Marchewki wyszorowałam i pokroiłam w paseczki.
- Jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w ósemki.
- Pomidory pokroiłam w cząstki, koktajlowe przekroiłam na połówki, rzodkiewki na ćwiartki.
- Tofu pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju sezamowym ze wszystkich stron, posypałam solą morską.
Przygotowanie sałatki:
- Na dnie miseczki rozprowadziłam łyżkę sosu i każdy układa sobie swoje ulubione warzywa.
- Dodatkowo podałam sos w pojemniczku aby sobie polać warzywa już na talerzu po ich dobraniu oraz kiełki lucerny, listki kolendry oraz prażynki z krewetek.
Smacznego.
Przepis Jamie Oliver, moje dodatki.
"Podróże małe i duże"
Zamek Trosky w Czechach |
1 komentarze
Zakasuj rękawy i rób Aga.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.