Są bardzo aromatyczne, mają kremowe wnętrze, a śliwki rozpływają się w ustach.
Kule mogą być deserem a mogą także być obiadem, tak jak u nas.
Pysznego obiadu życzę.
Kule ze śliwkami.
Składniki: 17 - 18 kulek
- 200 g ryżu sypkiego
- 1000 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 25 czubatych łyżek mąki orkiszowej jasnej T 630
- 3 jaja
- szczypta soli
- 20 małych śliwek
- 4 - 5 łyżek bułki tartej
- olej do smażenia
- jogurt do podania
- cynamon do posypania
Przygotowanie knedli:
- Mleko zagotowałam z cukrem i szczyptą soli, wsypałam przepłukany na sicie ryż.
- Gotowałam na małym ogniu pod przykryciem 20 - 25 minut.
- Potem ryż zostawiłam pod przykryciem aby ostygł.
- Oddzieliłam żółtka od białek.
- Białka ubiłam na sztywno.
- Żółtka dodałam do zimnego ryżu i wymieszałam, potem dodałam mąkę i dokładnie wymieszałam.
- Dodałam pianę z białek, wymieszałam.
- Ma być zwarte ciasto, jeśli jest za lepkie, dodajcie więcej mąki.
- Tak przygotowane ciasto podzieliłam na 17 - 18 części.
- Każdą część rozpłaszczyłam w dłoni, nałożyłam śliwkę, zlepiłam w kulę i tak do wykończenia ciasta.
- Kule obtaczałam w bułce tartej a potem smażyłam na rozgrzanym oleju aż się pięknie zrumieniły.
- Podałam z jogurtem i cynamonem.
- Najlepsze gorące.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zamek książąt Saksonii w Dreźnie - Niemcy |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.