Jadacie ryby? lubicie ryby? my bardzo i jadamy je dość często.
Dzisiejsze danie to kwintesencja smaku i aromatu, polecam.
Pstrąg w sosie.
Składniki:
- ok. 500 g pstrąga tęczowego - filet ze skórą
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 łyżki oleju
Sos:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
- 6 pieczarek
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- 250 ml śmietany 30 %
- sól morska
- pieprz
- 1 łyżka sosu Unagi
- kolendra - listki
- cząstki cytryny
Przygotowanie dania:
- Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na maśle klarowanym.
- Potem dodałam pokrojone w plastry pieczarki i smażyłam chwilę aż zmiękły.
- Teraz dodałam mieszankę curry, suszone pomidory, sól, pieprz i wlałam śmietanę.
- Gotowałam aż śmietana zgęstniała.
- Doprawiłam sosem Unagi.
- Pstrąga umyłam, osuszyłam, posoliłam ze strony bez skóry i oprószyłam pieprzem.
- Smażyłam na rozgrzanym oleju najpierw od strony skóry na złoty kolor.
- Podałam pstrąga z sosem, cząstkami cytryny, posypane listkami kolendry.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Bunkry w Gierłoży "Wilczy Szaniec" woj. warmińsko - mazurskie |
2 komentarze
Uwielbiam curry i bardzo zaintrygował mnie ten przepis! Koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńKoniecznie podziel się potem swoją opinią.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.