Tamilnadu zamieszkały jest przez Tamilów, stąd też pochodzi dziś mój przysmak.
To taka indyjska pomidorówka tylko bardzo aromatyczna.
Idealna z pomidorów letnich, zerwanych prosto z krzaka, pachnących słońcem.
Popróbujcie i piszcie jak Wam smakuje.
Tomato rasam.
Składniki:
- 4 duże dojrzałe pomidory
- szczypta ostrej papryki
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 3 szklanki wody
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- garść naci kolendry
- 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
- 2 łyżki oleju
- sól morska
- pieprz mielony
- pęczek majeranku świeżego
- 1/2 szklanki makaronu ryżowego
Przygotowanie rasam:
- Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w cząstki, odcięłam nasiona.
- Pokroiłam je potem w drobną kostkę.
- Kolendrę i majeranek posiekałam.
- Na oleju podsmażyłam imbir, wlałam wodę i zagotowałam.
- Przełożyłam zawartość patelni do garnka, dodałam posiekane pomidory i gotowałam aż pomidory całkiem się rozpadły.
- Na małej patelce rozgrzałam 1 łyżeczkę oleju i podsmażyłam na nim ziarna gorczycy.
- Jak ziarenka zaczęły podskakiwać, wlałam je do zupy, dodałam kmin, pieprz i ostrą paprykę, gotowałam 5 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wsypałam zioła, wymieszałam.
- Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam.
- Podałam rasam z makaronem ryżowym, posypane natką kolendry i majerankiem.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Zamek Czocha w Suchej woj. dolnośląskie |
3 komentarze
Kocham pomidorowa w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńPolecam zatem i tą.
UsuńBędzie Ci zatem smakować.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.