Ono po schłodzeniu smakuje jak lody śmietankowe z owocami.
Dlatego na upalne dni jest idealne, na chłodniejsze dni też jest super, ale co ja tutaj piszę: ono jest znakomite, częstujcie się.
Ciasto kruche z malinami.
Składniki: 22 cm
Ciasto kruche:
- 200 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 g masła
- 60 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki mleka
- 1 jajo
Na budyń:
- 750 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 250 g kwaśnej śmietany 12%
- 250 g malin
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta kruchego:
- Mąkę, masło, mleko, jajo, cukier posiekałam razem nożem, a potem zagniotłam szybko ciasto.
- Owinęłam je w folię spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki.
Przygotowanie budyniu:
- Budyń rozrobiłam w 1/4 szklanki mleka, resztę mleka zagotowałam.
- Do gotującego mleka wlałam rozrobiony budyń, zagotowałam aż stał się gęsty.
- Do przestudzonego wlałam śmietanę, wymieszałam.
Przygotowanie ciasta:
- Wyjęłam ciasto z lodówki i wylepiłam nim spód i brzegi tortownicy tak do 3/4 wysokości.
- Na ciasto wylałam budyń, rozsypałam maliny, trochę pozostawiłam do dekoracji.
- Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
- Ciasto po upieczeniu wystudziłam, udekorowałam malinami i posypałam cukrem pudrem.
- Wstawiłam do lodówki, zimne jest jeszcze lepsze.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Czeski Raj - Czechy |
5 komentarze
Ciasta z budyniem są zawsze delikatne, miękkie i słodkie. To pewniak jeśli myślimy nad tym, jakie ciasto zaserwować gościom na różne okoliczności.
OdpowiedzUsuńTo prawda, to jest obłędne.
UsuńWygląda przepysznie ^^
OdpowiedzUsuńJak miło to słyszeć.
UsuńMiło mi to czytać.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.