Połączenie gruszki, rokpola i mięsa to strzał w dziesiątkę.
Polecam taki obiad na lato.
Grillowane kotlety.
Składniki: 4 porcje
- 500 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jaja
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka dymki
- skórka otarta z cytryny
- 100 g sera rokpol
- 50 g orzechów włoskich
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka miodu
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie dania:
- Mięso włożyłam do miski, dodałam do niego posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodałam także posiekaną dymkę wraz ze szczypiorem, posiekaną natkę pietruszki.
- Na koniec dodałam skórkę otartą z wyszorowanej cytryny oraz jajo, sól i pieprz.
- Z masy uformowałam 4 płaskie kotlety.
- Gruszki, obrałam, przekroiłam na ósemki, podsmażyłam chwilę na maśle klarowanym, polałam miodem i smażyłam aż się skarmelizowały.
- Dodałam na patelnię orzechy i przemieszałam delikatnie aby gruszki się nie rozpadły a orzechy pokryły masłem z miodem.
- Ser pokroiłam w plastry.
- Rozgrzałam grilla lub patelnię grillową, spryskałam ruszt olejem i ułożyłam na nim kotlety.
- Grillowałam aż się zrumieniły z jednej strony, przełożyłam na drugą stronę i ułożyłam na tej upieczonej na wierzchu plastry sera.
- Grillowałam jeszcze chwilę aby mięso doszło a ser zrobił się miękki.
- Podałam z grzankami, sałatą, karmelizowanymi gruszkami i orzechami.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Ciechocińska Aleja Sław |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.