Pod ręką było sorgo i stwierdziłam że czemu nie? i tak oto powstało przepyszne danie, które polecam gorąco.
Sorgo jest jednym z najważniejszych i najpopularniejszych zbóż na świecie.
Jako zboże bezglutenowe jest bowiem alternatywą dla pszenicy a do tego jest pyszne, spróbujcie zamiast kaszy czy ryżu, posmakuje na pewno.
Kalmary nadziewane.
Składniki:
- 800 g małych kalmarów
Nadzienie:
- 100 g białego sorgo
- 150 ml passaty pomidorowej z ziołami
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- oliwa do smażenia
- mąka ryżowa do obtaczania
Sos:
- 250 ml passaty pomidorowej z ziołami
- ew. reszta nadzienia
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru trzcinowego
Do podania:
- grzanki
- cytryna
- natka pietruszki
Przygotowanie kalmarów i nadzienia:
- Kalmary miałam mrożone więc je najpierw rozmroziłam, oczyściłam z ostrej ości, umyłam i osuszyłam.
- Sorgo dzień wcześniej namoczyłam w zimnej wodzie a rano ugotowałam według instrukcji na opakowaniu - ok. 30 minut.
- Ugotowane sorgo wystudziłam, dodałam posiekany czosnek, sól, pieprz i passatę, wymieszałam.
- Każdą tubę kalmara nadziałam do pełna.
- Obtaczałam kalmary w mące ryżowej i smażyłam na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.
Przygotowanie sosu:
- Passatę wlałam do garnka, dodałam sól, pieprz i cukier a także resztę nadzienia bo mi zostało.
- Gotowałam aż sos zgęstniał, włożyłam do niego podsmażone kalmary i podgrzewałam 3 minuty.
- Bagietkę pokroiłam na kromki i podpiekłam na suchej patelni.
- Podałam kalmary z grzankami, posypane natką pietruszki z cząstkami cytryny.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kalina wonna |
5 komentarze
nigdy nie próbowałam kalmarów, jednak te wyglądają naprawdę apetycznie. przygotuję w weekend. :)
OdpowiedzUsuńWarto oj warto ich spróbować, są przepyszne.
UsuńUwielbiam kalmary, zwłaszcza czymś nadziewane.
OdpowiedzUsuńTe są wyśmienite, polecam.
UsuńDziękuje Agnieszko, lubisz?
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.